Rüya Tabirine Bak

Rüya Tipleri

İzlenme, takip edilme, düşme, tuvalet bulamama, topluluk içinde çıplak kalma, sınava hazırlıksız olma, geç kalma, uçma, arabanın kontrolünü kaybetme gibi temalar sık tekrarlayan rüya temalarıdır.

Bir rüyanın tekrarlaması kişinin iç dünyasında çözülemeyen bir sorunun ifadesidir. Bu sorun bir isteğin doyuralamaması, bir duygunun boşaltılamaması, bir çatışmaya çözüm bulunamaması gibi yarım kalmış bir mesele olabilir. Tekrarlaması bu meselenin bilinçdışındaki enerjisinin canlılığını gösterir.

Rüyalarda bir istek gündeme gelir. Örneğin bir sınavı kaçırdığını gören birisi bir yanıyla o sınava girmek istemiyor olabilir ve bu isteğini dile getirememiştir. Bu istek sınavı kaçırma kaygısı ortaya çıkartmış ve rüyaya yansımıştır. Sınavdan geçmek ise birçok anlama gelebilir. Sınav metaforu bir çok geçiş ve değişim için kullanılabilir. Kişi için nasıl bir hazırlık yaptığına, nasıl bir sınava gireceğine ve sınavdan sonra yaşamının nasıl değişeceğine göre rüyadaki anlamı farklılaşır.

Rüyalar bir tehdidin ve bu tehdidin doğurduğu ihtiyacın sinyalini verebilir. İnsan yaşamını iki biçimde algılar: bilinçli ve bilinçdışı olarak. Bilinçdışı olarak algılananlar doğrudan ve açık bir biçimde fark edilemez ama zihin fark ediyordur. Eğer bilinçdışı olarak algılananlar bilince iletilmek istenirse rüyalar bu görevi üstlenebilir. Sınava yeterince hazırlık yapamadığını hisseden bir kişi girdiği sınavda soruları çözemediğini görebilir. Böyle bir rüya kişiye daha çok çalışması gerektiğini düşündürebilir.

Rüyaların genel anlamları çıkartılabilir ama bu yüzeysel bir çıkarımdır. Rüyalar, kişinin yaşamı gibi özneldir, kişiye özgüdür. Rüyaların diğer bir özelliği görülen ögelerin çok anlamlılığıdır. Yukarıdaki sınav örneği gibi bir sınav teması kişi için bir çok anlam taşıyabilir. Bu nedenlerle rüyanın asıl anlamı kişinin özelinde değerlendirilebilir ve anlaşılabilir.

Rüya yorumunda rüyanın detayları teker teker ele alınmalıdır. Her öge zihnin farklı yönlerine yönelebilir. Yine sınav rüyasıyla devam edersek, sınava nasıl gidildiği, sınavda nasıl bir ortamda olunduğu, etrafta kimlerin olduğu gibi bir çok öge toplanarak rüyaya özel anlamını verir. Bunlar mutlaka bağlantılı ögeler olmak zorunda değildir de.

Bir rüyanın tekrarlaması o rüyanın kişinin geçmişinde önemli bir iz bırakan bir anının anımsanması anlamına gelebilir. Çünkü kişinin iç dünyasındaki meseleler gerçek yaşamdan etkilenerek canlanırlar ve bu canlanma uykudaki rüya olarak ortaya çıkar. Bu yüzden tekrarlayan rüyanın izlerini kişinin geçmişinde aramak gerekir.

Tüm bunlar konuşarak yapılmalıdır ki kişi konuştukça aklına yeni bağlantılar gelecek, daha derinleşecek , rüya yorumu netleşecek ve bilinçdışı anlaşılacaktır. Böyle bir rüya yorumu tekrarlayan rüyaların değişmesini sağlayabilir.